14 srp

Mačke su okarakterizirane kao samostalne životinje o kojima ne treba pretjerano brinuti. Upravo zbog toga i jesu većini ljudi prvi izbor za kućnog ljubimca.
No, istina je zapravo da im treba okolina koja im omogućuje ispunjen život kao šta je mogućnost gdje vježba svoje lovne vještine. Bitno je znati da mačka kojoj je dosadno može razviti neželjena ponašanja kao šta je izgreban namještaj (više nego inače), nužda okolo po stanu, kao i agresija. Stoga je poželjno mačku zaposliti baš kao i pse. Obogaćivanje (enrichment) mačjeg života je bitan jer pruža mački mogućnost za prirodna ponašanja i instinkte te joj pomaže da smanji stres. Bitno je saznati šta kojoj mački odgovara. I one su individue. Također unatoč mišljenjima, mačke su vrlo društvene životinje, te su željne pažnje. One koje ostaju jako dugo same kod kuće mogu baš kao i psi razviti separacijsku anksioznost. Stoga je bitno pružiti im ili društvo druge mačke ili psa (za oboje vrijedi da se moraju slagati) kao i mnoštvo mentalne stimulacije. O mački, naravno, ovisi koji tip mentalne stimulacije.
-Grebalice koje su smještene uz prozor su poželjne, čak obavezne. Mačke su penjači, vole visine a i vole oštriti noktiće. Također vole promatrati vanjski svijet. Ispred se može postaviti hranilica za ptice pa mačka ima šta za gledati. No ovo je bolje za kuće s vrtovima jer svi znamo da ptičice ostavljaju izmet svugdje pa balkon možda nije najbolje rješenje.
– Traženje/ lov hrane. Ovo ovisi od mačke do mačke ali zašto ne pokušati. Kiwi obožava jesti iz raznih Kongova, Toppla, Puzzle igračaka ili joj često samo stavim okolo po stanu, i na visine da može tražiti hranu. One kao i psi imaju vrhunski njuh i treba ga oštriti.


-Aktivna igra s mačkom. Odvojite neko vrijeme za igru s mačkom. To stvara bolji odnos između vas i mačke.
-Igračke. Svakakve igračke…zvončići, loptice,krznene, pernate, na konope, plišane igračke…sve to vole. Ja ih objesim u pseći boks, stavim njezin ležaj i čekam da krene akcija. Kiwi se preludo zabavlja u boksu sa svim tim visećim igračkama. Bitno je ne ostaviti ih bez nadzora jer sve te igračke s konopima mogu biti nezgodne pa čak i pogubne ako se mačka ne može otpetljati!


-Tuneli. Mačke se obožavaju zavlačiti, provlačiti, skrivati se. Sve je to dio njihovog lovnog instinkta. Ovdje se mogu iskoristiti i kartonske kutije.Pa im se naprave rupe, također se mogu objesiti neke krznene igračke, loptice ili jednostavno zgužvani komad papira objesiti! I eto lude zabave.

-Trikovi. Naravno, tko voli nek izvoli. Ja obožavam s Kiwi raditi trikove, i ona voli. Pogotovo ako je i Mala uključena. A većinom je.


-Mačji vrt. Može divno izgledati u vašem dnevnom boravku a mački će omogućiti da uživa u biljkama koje može i žvakati. Ovdje treba biti oprezan da se nabave biljke koje mačka smije jesti. Također sve posude moraju biti dobro pričvršćene za police jer znamo kako mace vooole kad stvari padaju.
Ono šta je bitno je da im rotirate igračke. Svako dva tjedna druga vrsta. Lako im dosadi jedna te ista shema.

DIY TOYS odnosno sam izradi igračke.
Možete šta god hoćete koristiti. Tube od wc papira, kartonske kutije od jaja, obični komad zgužvanog papira neki puta bude JACKPOT! Od kalupa za muffine također možete igračku napraviti. Unutra stavite hranu i pokrijte sa zgužvanim papirom, plišanim mišom, mekanom lopticom i pustite ju da traži. Tube možete iskoristiti tako šta ćete probiti rupe a krajeve ćete začepiti. Staviti hranu unutra i dati mački da se igra. Možete i sa škaricama krajeve izrezati na resice, onako da izgleda čupavo, provući traku i imate igračku. Također možete tube izrezati na kolutove i provući jednog kroz drugog da izgleda kao kuglica, ubaciti granule i dati mački da kotrlja a hrana ispada. Isto tako možete napraviti malu piramidu. Posložite tube jednu na drugu u obliku piramide, međusobno ih pospajate štipaljkama. Unutra stavite hranu i nek mačka hvata. Ovdje dobro dođu tube od ručnika za ruke jer su duže. Pa su one temelj a na njih idu ove kraće tube.
Ideja ima more na internetu i na fb plus šta ima mnogo grupa gdje možete naći razne ideje za igračke.

 

 

 

X