O Nama

O MENI

INSTRUKTOR I SAVJETNIK ZA PONAŠANJE PASA – CPDT, DOG BEHAVIOR CONSULTANT

CLICKER INSTRUCTOR – KPA

Rad sa psima pozitivnim pristupom. Ovaj pristup ne uključuje kaznu u radu sa psima već nagrađivanje te jasno čitanje psećeg govora tijela.

Ovdje najviše u prvi plan ulazi edukacija vlasnika. Jer je bitno da vi kao vlasnici shvatite način komunikacije sa svojim psom. Psima ne treba čvrsta ruka ili kazna. Psima treba vlasnik koji zna i razumije što radi.

Dosta često u svojem radu koristim kliker kao jednostavniji način komunikacije sa psom. Ali sve je do želje vlasnika.

Ponajviše se bavim s problemima u ponašanju kod pasa kao što su reaktivnost, strahovi ili preuzbuđenost.

I sama imam psa koji je bio iznimno reaktivan tako da razumijem kakav je to način života. Koliko prilagođavanja, odricanja i učenja zahtjeva.

Smatram da sam sa svojim psom jako puno postigla, te sam zahvaljujući njoj mnogo puno toga naučila, i ne samo o psima. Ona je definitivno moj učitelj No. 1

Školovala sam se na

-ETHOLOGY INSTITUTE- CANINE BEHAVIOR

-ETHOLOGY INSTITUTE-CANINE DETECTION

 

-KAREN PRYOR ACADEMY-PUPPY START RIGHT

-KAREN PRYOR ACADEMY-DOG TRAINER FOUNDATION, CLICKER TRAINING

-KAREN PRYOR ACADEMY – CAT CLICKER TRAINING

-CANINE PRINCIPLES-CANINE COACHING

-CANINE PRINCIPLES-CANINE REACTIVITY

-CANINE PRINCIPLES-SCENTWORK ENRICHMENT

Ovo su izdvojeni bitniji ispiti, po meni. Ima ih još dosta.

Sa svojim psom sam završila

-RALLY-O (rally obedience)

-NOSEWORK

-MANTRAILING

-BH/VT

-IBGH1-vježbe poslušnosti, osvojile 1.mjesto, na sljedećem natjecanju smo osvojile 2.mjesto

-NP-A – vježbe poslušnosti, osvojile 1.mjesto

Redovito se natječemo te isprobavamo nove aktivnosti koje nas obje zabavljaju.

Smatram da se svaki vlasnik treba potruditi pronaći tu neku aktivnost koja je zabavna i psu i vlasniku.

ZA ONE KOJI NE ZNAJU PUNO O POZITIVNOM PRISTUPU ILI POZNATOM KAO FORCE FREE PRISTUP

Pozitivan pristup je rad bez averziva, odnosno rad bez prisile. Ovaj pristup je davno još potkovan znanošću no nažalost još uvijek ga ne prihvaća veliki broj ljudi. Često ćemo čuti rečenicu “na mojem psu to jednostavno ne djeluje”. Dakle, pozitivan pristup se koristi u zoološkim vrtovima pri veterinarskim pregledima, kao I kliker trening. Pozitivan pristup se koristi na vukovima, žirafama, mačkama, hijenama, ribicama… Znači pozitivan pristup kad se provodi kako treba funkcionira na svakom živom biću.

Ne znam zašto se toliko opiremo force free metodama, zašto još uvijek razglabamo o dominaciji kad je u toliko istraživanja to pobijeno.

Force free pristup se zasniva na hrani, da. Nekima je to mito. Ono što treba shvatiti je da je poanta ovog pristupa zapravo zabava. Da psu koji uči I nama koji ga učimo zapravo treba biti zabavno dok to radimo.

Zašto hrana? Hrana smiruje. Hrana mijenja emocije.

Ako imamo plahog ili reaktivnog psa prisili jednostavno nema mjesta. Sve što vam takav pas priušti nije neposluh, nije inat, nije tvrdoglavljenje. Već strah. Strah je emocija. Emocije se ne kažnjava. Emocije se postepeno mijenja.

Što ako ne uspijem promijeniti te njegove emocije? Često pitanje. NIŠTA. Radit ćete što možete da tom psu pomognete. Izbjegavat ćete neke strahove. Dosta ćete se posvetiti organizaciji koja je 50% kvalitetnog treninga psa.

Problemi u ponašanju nastaju iz 1000 razloga. Bila to genetika, nedostatak socijalizacije, trauma…Često nećemo niti znati razlog I o tome ne treba razbijati glavu. Treba adresirati problem te raditi na njemu.

Zastarjele ali nažalost još uvijek opće poznate metode rada su da psa koji se boji gurnemo u izvor straha I pustimo ga da se navikne. Ta metoda se zove preplavljivanje. U tim situacijama često mislimo da se pas navikao, da su ljudi riješili problem a zapravo se pas ugasio. Odnosno toliko se isprepadao da je jednostavno posustao. I da često će vlasnik biti zadovoljan jer je pas prestao s određenim ponašanjem ali to nije rješenje. To ne želim ni sebi niti svojem psu pa tako ni vama niti vašem psu.

E sad moje pitanje glasi. Da li vi želite riješiti problem sebi pa vas ne interesira kako vam se pas osjeća ili želite riješiti problem svojem psu i pazit ćete kako postižete rezultate? Jer u gornjem primjeru problem je riješen za vlasnika (iako?) ali za psa nije. Pas I dalje ima strah I to vjerojatno puno jači nego prije.

Ako želite pomoći svome psu ujedno ćete pomoći I sebi tada mi se svakako obratite za pomoć. Ali ako želite riješiti problem kako god tada otiđite na drugo mjesto.

X