31 srp

Groomer je nakon veterinara prva osoba koja bi trebala na vašem psu vidjeti promjene. On je taj koji rukom ide preko cijelog psa. Gleda mu oči, uši, zube, šape, kožu, također ako dobro poznaje psa primjetit će i promjene u ponašanju.

UŠI- uši imaju miris. To je normalno, ali ako je miris preintezivan i sluz prejaka groomer vas treba obavjestiti. Mi odmah stavljamo kapi, te obavjestimo vlasnika.

OČI-trebaju biti bistre, čiste. Iz očiju ne bi trebalo puno curiti jer to upućuje na upalu, ali danas nažalost mnogo manjih pasmina ima problema s tim. To može dosta o prehrani ovisiti kao i mnoge druge promjene. Promjene na očima kao šta je boja npr. žućkasto, crvenkasto može biti pitanje alergije, infekcije ili možda nečeg ozbiljnijeg. Naravno, kad je pas na propuhu pa makar i 15 min može doći do crvenila pa se nemojte odmah uspaničiti. Pričekajte 2-3 dana prije odlaska veterinaru.

ZUBI-odnosno desni su jedan od boljih indikatora da nešto nije u redu sa psom. Desni moraju biti roskasti, ne crveni i niti slučajno bljedunjavi. Oboje ukazuje da sa psom nije nešto u redu. Također jaki smrad iz usne šupljine može biti indikator gastritisa, ili upale desnih.

ŠAPE- šape nisu neki pokazivači bolesti ali ih treba paziti i groomer ih treba njegovati. NannyDog ih maže melemom protiv ispucalosti ali vi ste ti koji ih prvi trebate njegovati na psu. Ljeti, po vrućinama i zimi po vrlo niskim temperaturama šape, naročito gradske šapice, ispaštaju. Psi često dobivaju rane po jastučićima ako ih ne pazite. Za pomoć se slobodno obratite groomeru ili veterinaru.

KOŽA I KRZNO- mi smo ti koji tijekom tretmana najviše idemo prstima kroz dlaku i diramo kožu vašeg ljubimca. Također vidimo promjene kao šta su kvržice, hot spot (crvene mrlje), suhu kožu ili ispucalu dlaku. Sve to može biti znak alergije od koje danas dosta pasa pati. Kvržice mora veterinar pregledati jer može biti znak tumora.

ANALNA ŽLIJEZDA-groomer može očistiti analnu žlijezdu ako je vrijeme, odnosno ako su prisutni znakovi kao vučenje guze po podu, prekomjerno češanje, trešnja ušiju, pa čak i smrad iz ušiju.U suprotnome analnu žlijezdu se ne dira.

 

X