01 lip

Kako se nositi s aktivnim/energičnim psom?

Je li isto energičan i preuzbuđen pas?

Koje su im potrebe?

Menadžment?

Frustracije?

Priča s ovim psima je jednostavna – oni obožavaju biti u pokretu. Dakle, mirovanje im teško pada. Aktivne pse ćete vidjeti u stalnom pokretu, što je normalno, to nikako ne znači da su frustrirani. Niti nužno vodi anksioznosti.

Uzbuđenost i energičnost imaju vrlo slične pokazatelje ali ne vode u istom smjeru. Važno je razlikovati te pokazatelje.

NORMALNO PONAŠANJE AKTIVNOG PSA

– govor tijela je vrlo opušten, razigran

– pas je u mogućnosti stvoriti interakciju s čovjekom ili drugim psom

– vidljiv je ritam u pokretima – ubrzanje i usporavanje

MOGUĆA FRUSTRACIJA KOD PSA

– konstantno ponavljanje pokreta kao npr. kruženje

– okolinu doživljava vrlo intenzivno

– govor tijela je napet, slinjenje, dahtanje, drhtanje

– moguća reaktivnost (lajanje)

NENORMALNO PONAŠANJE KOD PSA – PREUZBUĐENOST/FRUSTRACIJA

– konstantno kruženje, koračanje gore dolje, nemir, kronični stres

– nemoguća interakcija

– reaktivnost (lajanje, mogući  “snappinig“)

– mogućnost samoozljeđivanja (griženje repa)

Činjenica jest da energični psi imaju puno veće šanse da postanu i preuzbuđeni, naknadno to može dovesti do frustracije i anksioznosti te na kraju i kroničnom stresu. Ovakva se situacija može dogoditi ako psu ne omogućimo pravilno usmjeravanje te energije.

Neke su pasmine, kao i miksevi takvih pasmina, energičnije zbog genetike, često vezano uz razlog zbog kojeg su se uzgajale. Također, treba imati na umu da je mnogo pasmina koje su nekoć bile radne danas u funkciji kućnog ljubimca te su zbog toga nešto mirniji ali je isto potrebno biti oprezan i dobro se raspitati kod uzgajivača.

Pasmine koje su i dan danas uzgajane za lov kao npr. terijeri, ptičari i sl. imaju izvrstan nos te su stvoreni da svoju energiju potroše traženjem i njušenjem. Nepravilno usmjeravanje njihove energije vrlo će brzo dovesti do frustracije. Terijeri imaju potrebu za lovom na male životinjice kao i potrebu za kopanjem. Takvom psu treba omogućiti kopanje. Pritom nemojte otići na livadu, izvaditi mobitel a psa pustiti da prokopa kanale. Ono što možete napraviti jest odvesti ga u neki vrt (svoj ili negdje gdje nitko ne zalazi) i zakopati mu hranu ili kost te ga pustiti da traži. Opcija je i napraviti mali kućni zemljani boks gdje će moći otkopavati i tražiti. Jako je bitno upoznati potrebe svog psa ili pasmine koju razmatrate uzeti, makar se radilo i o mješancu. Danas se da lako provjeriti koji je miks u pitanju. Često udruge ili drugi udomitelji sami već imaju spoznaje što bi pas mogao biti. Ne uzimajte psa ako niste u mogućnosti pružiti mu zadovoljavanje osnovnih potreba. Kada ste upoznali vašeg psa bitno je pronaći balans između fizičkih i psihičkih vježbi. Nisu sve vježbe jednako kompatibilne za svakog psa.

INTERAKTIVNE VJEŽBE – JAČE MENTALNE VJEŽBE

– pseći sport

– frizbi s agility ili trikovima

VJEŽBE TRAŽENJA/LOVA – SAMO MENTALNE

– prosipanje hrane

– noseworking

– mantrailing

LAGANIJE, OPUŠTAJUĆE MENTALNE VJEŽBE

– njuškavac

– puzzle

Ono šta nikako ne bi preporučila je konstantno bacanje loptice. Loptica je većini vlasnika jako draga aktivnost. Da se razumijemo – ne postoji ništa loše u igranju lopticom no i u toj aktivnosti treba umjerenost kao i znati kada treba stati. Bacanje loptice nažalost može biti jako loše za kukove psa a isto tako često može dovesti do ovisnosti kod psa.

Kako?

Ovako; kretanje je samo po sebi super i podiže količinu endorfina ali previsoka količina uzbuđenja koju često vidimo kod  “loptičara“ podiže kortizol i adrenalin što vodi konstantnom stresu. Ako na primjer psu bacate lopticu 10ak minuta, onda dajte psu odmora tako što ćete mu po travi pobacati izmrvljenu hranu koju mora pronaći. Tako će predahnuti od bezglavog trčanja a istovremeno će upotrijebiti i nos i mozak. Umjesto kontinuirane igre s lopticom radije krenite u zajedničko vježbanje i stvarajte odnos s vašim psom.

CARDIO VJEŽBE KOJE SU DOBRE ZA PSE A MOŽEMO IH ZAJEDNO S NJIMA

ODRAĐIVATI

– jogging

– bicikliranje

– šetnje

– plivanje

– istraživanje novog okoliša

Druga aktivnost koju jako puno vlasnika prakticira je igra s drugim psima u psećim parkovima.

IGRE S DRUGIM PSIMA su dobre ali ovisi s kojim psom i gdje. Igre u parku za pse nisu baš zadovoljavajuće.

Zašto? Zato što psi lete jedan za drugim u krug te to jako brzo preraste u natjeravanje a nerijetko i u frustraciju iako mnogo vlasnika smatra da im se pas pošteno izmorio jer je došao kući i zaspao ko klada. Istina, no taj isti pas je sutradan još uzbuđeniji pri odlasku u park. Nije to sreća već prevelika količina adrenalina. I to nikako nije dobro za vašeg psa. S druge strane, uzmite iste pse i pustite ih da na isti način letaju po šumi – ishod će biti puno drugačiji. Ti psi sad već moraju razmišljati gdje i na koji način trčati. Šume ipak imaju razne prepreke. Ovdje psi moraju uključiti mozak. Psi će biti puno zadovoljniji. Kada odlučite da se vaš pas ide igrati s drugim psima prvo mu nađite dobar par. I to ne mora biti pas koji je jednako aktivan, čak suprotno, da se nadopunjuju. Treba paziti da vam se pas ne uzbudi previše. Često ovakvi psi imaju izraženiji plijenski nagon (ovčari, terijeri, neki lovački psi ) te igra može brzo otići u krivom smjeru. Naučite psa da uzme odmor odnosno naučite se odmaknuti svog psa od ludnice i smirite ga. Red igre, red odmora. Mladim psima odmor treba svakih nekoliko minuta. Greška koju čini većina vlasnika jest da psa puste da trči do iznemoglosti jer smatraju da pas sam zna kad mu je dosta. To je apsurd! Ovakvi psi NE staju sami od sebe. Pas će prijeći svoj prag i otići će u frustraciju. Kada prijeđe u frustraciju ovaj pas će bez problema krenuti gristi ostale pse. Umoran je a ne zna kako se smiriti. Također, dok još učite ovakvog psa bilo bi dobro da imate dobro organiziran menadžment. Aktivnim psima jako brzo postane dosadno te će sami sebi brzo pronaći zabavu ako se vi ne angažirate. Kontrolirajte okruženje. Maknite sve što bi pas mogao uzeti sebi za zabavu te ih obavezno aktivno nadgledajte.

Za ovakve pse mnogo znači boks ili ogradice…nešto što će im stvoriti mirni ugođaj, gdje samo miruju. Bitno je i naučiti ih da ulazak u boks ili ogradicu znači vrijeme za odmor. Na tome se treba raditi, ali vjerujte mi da će vam se trud isplatiti. Pročitajte o prilagodbi na boks ovdje https://nannydog.hr/prilagodba-psa-macke-na-boks/ U to vrijeme nema igrica, nema nadgledanja/čuvarenja, nema gore-dolje…samo mir. Energičnom psu treba biti kristalno jasno kada je vrijeme i mjesto za igru a kada za odmor. Često vlasnici ne znaju gdje i kako početi s ovakvim psima. Kako raditi s njima? Kod ovih pasa kao i kod ostalih postoje pozitivne i negativne strane. Da biste počeli raditi s ovakvim psom potrebno je da ste dosta brzi u nagrađivanju. Oni jako brzo slažu stvari u glavi i potrebno je brzo nagraditi onu pravu stvar. Nagrade trebaju biti lako dohvatljive. Ovaj tip pasa se teže fokusira, brzo se kreću, ne vole stajati i jako brzo se isfrustriraju. Zbog toga je potrebno da ste vi kao vlasnik u stanju sebe smiriti i ne upadati u svoje frustracije. Što je pas luđi vlasnik mora biti staloženiji. Stoga ako ste skloni eksplozivnim reakcijama ne uzimajte ovakvog psa ili se naučite kontrolirati. Ja sam se naučila kontrolirati (iako još uvijek ima trenutaka kada mi je teško).

Što olakšava rad s ovakvim psima?

Lako stvaraju toleranciju na rad, odnosno na duge treninge. Obožavaju raditi.

Uživaju u pokretnim treninzima i igrama.

Prije nego krenete raditi s takvim psom bilo bi dobro da u glavi posložite što želite točno, organizaciju napraviti. Moj je savjet da čak prvo odradite vježbu sami ili s nekim “sporijim“ psom koji vam grešku u nagrađivanju neće uzeti za ozbiljno.

Kada krenete raditi s ovakvim psom prvo radite na aktivnim vježbama kao što je opoziv a tek kasnije mirnije vježbe kao što je ležanje. Da bi ovakvog psa naučili mirnijoj vježbi kao što je čekanje, ležanje ili dulje sjedenje, bilo kakvo smireno ponašanje, treba biti jako brz i jako dobro poznavati ponašanje vašeg psa jer u suprotnom ćete u sekundi nagraditi krivi pokret.

Svakako, na kraju svega dobro razmislite i proučite kakvog psa želite. Budite iskreni prema sebi ma koliko vam se aktivni psi sviđali. To nisu psi za vikend odlaske u prirodu, to su psi kojima treba svakodnevan rad na nekoj njima kompatibilnoj aktivnosti.

X