06 tra

Zašto orma (oprsnica)? Orma, kada se izaberu prave, koje psu izvrsno legnu, odlično su pomagalo. Na tržištu ima jako puno izbora orma, od toga su neke kvalitetnije, neke malo manje, dok neke odabiremo prema psećem karakteru, npr. prema tome koliko pas vuče, je li  bojažljiv ili prereaktivan pa bi se mogao izvući iz orme ili prema tome smeta li negdje psu orma dok hoda. Ima dosta faktora koji presuđuju u odabiru orme. Jedna od boljih ormi na tržištu  je Perfect fit – orme koje se izrađuju u tri dijela (dobre su i iz razloga jer psu ne idu preko glave. Neki psi su osjetljivi kad im nešto ide preko glave). Jako kvalitetne su i Hurtta orme te Ruffwear (kojih opet ima više modela). Julius K9 orma je također jako popularna ali nije za svakog psa; lako se iz nje izvuče te znaju psima biti neudobne dosta, istovremeno ograničavaju prirodan pokret nogu ukoliko se ne odabere točno   odgovarajuća veličina. Ali za nekog ne pretjerano izbirljivog psa su sasvim ok. Za jako plahe pse i pse sklone izvlačenju iz opreme nije samo preporučljivo već je i od izrazite važnosti koristiti ormu sa tri remena (npr. Ruffwear Webmaster, Hurrta Trail) iz koje se pas ne moze izvući.  Ako krećete u potragu za ormicom dobro se informirajte, kvalitetna orma možda košta malo više ali sigurno će spasiti vašeg psa. Obratite pažnju na kvalitetu i udobnost orme. Pazite da nema grubih prijelaza koji bi mogli iziritirati psa. Najudobnije orme su modeli Y i H. Razlikuju se po izgledu, te naravno ne odgovaraju svim psima oba modela.

Model Y (poznat i kao švedski, norveški ili finski… tj. Skandinavski ) sastoji se od dva kruga: okomitog koji ide preko trbuha psa te vodoravnog koji ide preko prsa. Ovo je model koji nudi najveću kontrolu nad psom. Zbog toga je najprikladniji model za odrasle i / ili veće pse …

 

 

Model H (poznati i kao rimski) sastoje se od dva djela koji okružuju psa, jedan dio u blizini vrata / poprsja i drugi dio oko trbuha. Ako pas povuče teško može načiniti štetu. Ova orma je prikladnija za male pse i štence.

No, koji god od ovih modela odaberete nećete pogriješiti.

 

Ono što mnoge vlasnike zanima je hoće li pas prestati vući zbog orme? Odgovor je jednostavan – neće. Orma je „alat“, sredstvo s kojim psu pomažemo jer mu smanjujemo pritisak kada vuče. Ogrlica pritišće jednjak i cijeli pritisak ide na jedno mjesto i može psu izazvati fizička oštećenja te na taj način dolazi do problema sa štitnjačom. Štitnjača se, kao i kod ljudi, psima nalazi na vratu. Sada zamislite svaki pritisak na vrat tijekom šetnje. Pas vuče još jače jer mu taj pritisak smeta te ga želi izbjeći. I vrtimo se u krug. Zato je moja preporuka da se kupi oprsnica. Pas i dalje vuče ali pritisak je raspoređen na mnogo veću površinu tijela.

Orme na prvu psima budu neprirodne. Naravno, kako i neće. Nešto odjednom stoji preko tijela. Često je problem i stavljanje orme jer ide preko glave. Mnogim psima je to zastrašujuće. Zvuk (klik) koji orma proizvede kada se zakopča neke pse izbezumi. Zapamtite da je njihov sluh 200 puta jači od vašeg.

Kako psa prilagoditi? Hranom 🙂 Za početak ormu uopće ne trebate stavljati na psa. Neka ju samo doživi. Možete ju staviti na sredinu sobe i pas neka gleda. Neka njuška. Nagradite ga svaki put kada se zainteresira za ormu. Bilo bi dobro otkopčavati i zakopčavati je dok vam je u rukama i psa nagraditi na svaki klik. Na taj način mu taj zvuk predstavljate kao nešto pozitivno. Kada mu orma postane poznata, tada krećete sa stavljanjem. Pratite psa. Pratite mu pogled. Uši. Na taj način ćete najviše nelagodnih znakova primijetiti. Počnite postavljajući je dovoljno visoko iznad glave. Hranite psa dok je orma iznad njega, pa malo sa strane, pa s druge strane… Kada se pas prestane izmicati, kada prestane prestrašeno gledati u nju, uši budu u prirodnijem položaju, onda počnite približavati ormu.

Idući korak je orma preko glave. Kako se prije toga upoznavao s njom ovo će pas doživjeti kao igru. Navodite ga. Stavite ormu pred njega, u razini glave. Pustite ga da malo razmisli. Čim ju pogleda neka slijedi nagrada. Nakon toga (osim ako pas nije preosjetljiv) bi sam trebao nuditi ponašanja kao što je guranje njuškom ili šapom, možda i grickanje, jer njemu će to biti igra. I to nam je namjera. Sve se u početku nagrađuje. Zatim polako počnete nagrađivati samo približavanje glave ormi, i s vremenom provlačenje kroz oprsnicu.

Kada je pas provukao glavu odmah skinite ormu i malo se poigrajte, spremite ju i ponovite tijekom dana par puta. Orma se još ne koristi za izlazak. U slučaju da vam se pas izvlači iz ogrlice, a ima takvih majstora, tada za početak kupite posebnu vrstu ogrlice-Matringale. Iz nje se ne može izvuči. Također, ako trenutno niste pri novcima tada možete improvizirati tako šta ćete psu staviti dvije ogrlice i zakopčati uzicu na donju ogrlicu. U ovom slučaju je gornja ogrlica ta koja sprječava da se pas izvuče. Isto tako ako imate ormu iz koje se pas izvlači a niste trenutno pri kunama za novu kupiti, možete staviti psu ogrlicu i ormu te ih zakačiti zajedno. Ovo su provjereni savjeti naših volontera 🙂

Primjer za dvije ogrlice oko vrata

Nakon nekog vremena, kada se pas navikao na provlačenje orme preko glave, krenite sa zakopčavanjem, koje ste prije toga radili samo u blizini psa uz pomoć nagrade. Jer sada kada kliknete, pas će se možda začuditi ali vjerojatno se neće prepasti. Tada naravno ide nagrada. Zatim skidanje orme i opet igra. Ovaj postupak se također ponavlja par puta u danu, par dana.

Kada ste i ovo savladali, slijedi kratka šetnja s ormom (i psom naravno haha). Kod super osjetljivih pasa dovoljna je i šetnja po kući, uz igru… a ako ste procijenili (nadam se da ste dobro procijenili) da pas može izaći u šetnju kvartom, onda izađite i prošetajte. Ne pretjerujte, neka bude kratko i slatko. Za koji dan ćete moći ići u prave šetnje.

Zašto maltretiram oko najobičnije orme kada fino možete psa uhvatiti i staviti mu ormu? Zato jer ako želite da vas s vremenom prestane vući ovo vam je korak broj 1.  No question ask.

Vrijeme za prosječnog psa da se prilagodi  – nekih tjedan dana. Smatram da se toliko svi mogu žrtvovati ne bi li sebi i psu olakšali život. Naravno da ima pasa koji ormu isti tren prihvate, i to ćete sami procijeniti. Ali ja ovdje pišem preporuke za posebno osjetljive pse. Neki ni uz svu prilagodbu ormu ne prihvate, jednostavno im smeta. Ali nemojte ovo uzeti odmah za opravdanje i uopće ne pokušati ili odustati nakon prvog problema.

 

X