24 pro

Psi i djeca zajedno su nešto divno. Svi vole vidjeti fotografije na kojima djeca i psi skupa uživaju. Svi želimo da nam se psi odlično slažu djecom, da djeca odrastaju uz pse…I da, to je prekrasno. No, ponekad se oko toga treba potruditi. Koliko god se djeca i psi mogu ,,dogovoriti“ i zabavljati se, uvijek se može dogoditi onaj trenutak nerazumijevanja ili nesporazuma. Upravo ću o tome pokušati napisati par riječi.
Psi vole djecu i njihovu energiju, djeca vole pse i to što ih mogu maziti, bacati im igračke do besvijesti. Ipak, i psi i djeca imaju svoj govor. Psi komuniciraju – daju znakove, samo ih treba znati pročitati i poštivati. To, prije svega, trebaju znati roditelji. Treba znati kada dopustiti djeci i psima igru. Za sve postoji mjesto i vrijeme. Djecu i pse se nikad, ali baš nikad, ne ostavlja same bez nadzora. Kad se dogodi nezgoda, ne smijete kriviti ni dijete ni psa, već trebate kriviti sebe. Isto tako, nisu svi psi jednako dobro društvo za djecu za djecu.                                        Neki psi su energičniji od drugih, a uprisutnosti djece jednostavno postanu dodatno energični. Tada lako dolazi do ugriza koji je zapravo posljedica uzbuđenosti psa. Nadalje, međusobno hvatanje nije preporučljivo jer takva igra psu podiže uzbuđenje, a kod nekih pasa budi i nagon za lovom. Uslijed takve igre lako dođe do padova, ozljeda i ugriza. Krivi su opet roditelji i vlasnici pasa, jer pas radi što mu je ,,u krvi“, a i dijete također. Jedan tren se složno igraju, dijete se smije i veselo trči, pas lajucka i zabavlja se, a onda odjednom sve završi djetetovim padom i plačem te udaranjem ili kažnjavanjem pasa. To nije fer, ni prema jednom od njih.
Ako ste postali roditelji ili to tek planirate, a imate psa, morate znati mjere opreza kojih bi se bilo poželjno pridržavati.
1. Prije dolaska bebe, psa polako pripremite na to. Beba će plakati. Pse često to uznemiri jer ne znaju kako se ponašati u takvim situacijama. Možete mu lagano puštati zvukove djece. Ne naglo; tek tu i tamo, tiho, pa postepeno pojačavati. Psi imaju jako osjetljiv njuh i tu trebate biti oprezni. Kupite mirisne pudere i razne higijenske potrepštine koje će se koristiti za bebu, tako da psu kasnije svi ti mirisi ne budu novi i time iritantni. Ukoliko želite u budućnosti istovremeno šetati psa i bebu u kolicima, možete početi psa naučavati na to. Psa polako u kući naučite na kolica, da ih se ne boji. Rasklapajte ih i sklapajte dok pas dobija poslastice. Tu i tamo prošetajte po kvartu s kolicima i
psom sa strane. Neka se pas nauči strpljenu jer će trebati mirno čekati dok vi uzimate i vraćate dijete u kolica. Nije fer da psa, kad beba dođe, pustite bez nadzora jer vam je to jednostavnije. Nije fer zbog drugih pasa, ljudi, a nije fer ni prema vašem psu.
2. Ne stavljajte bebu na pod da ju pas pomiriše ili da se upoznaju. Time se ništa posebno neće razviti u njhovom odnosu. Također, nikad ne znate što može preplašiti psa ili bebu i posljedično stvoriti vrlo neugodnu situaciju. Upravo takva neugodna situacija može biti razlog lošeg odnosa među njima u budućnosti.
3. Nemojte davati psu ni manje ni više pažnje nego ranije (prije dolaska bebe). Psi vrlo brzo povežu zbog čega ili koga promjene nastaju.
4. Nikad ne dopuštajte psu da bez nadzora dođe do djeteta, bez obzira na to koliko je pas stabilan. Djeca proizvode zvukove koje pas može pogrešno protumačiti.
5. Dodatno oprezni trebate biti kad dijete počne puzati. Pas bi se tada mogao željeti igrati s njim kao s drugim psima. To uključuje grickanje i naskakivanje i malo je potrebno da se dogodi nezgoda. Ne trebate se bojati niti burno reagirati, ali budite na oprezu.

UČENJE DJETETA
Najčešća pogreška u odnosu djece i pasa su zagrljaji. Djeca vole grliti pse, ali psi ne vole zagrljaje. Da, znam, mnogi psi puštaju djeci da ih grle i zbog toga su divni, ali to nije ok prema psima. Pas se osjeća ugroženim dok ga se grli. Psi imaju i vole svoj osobni prostor te
ne vole kad im se u njega ulazi. Stoga dijete treba naučiti da ne grli psa. Pas će, prilikom grljenja, sam početi s upozorenjima. Jedan od načina upozoravanja je režanje i ne smijete zbog toga psa kažnjavati, jer kažnjavanje znači NE (a ne želite da pas ugriza bez upozorenja,
zar ne?). I dijete mora naučiti to. Također, pas može upozoriti i grickanjem ili takozvanim snapping-om. To je ,,prazan ugriz“ kojim pas jednostavno tjera od sebe. Treba poštovati takva upozorenja. I vi želite da vas se pusti na miru kad to kažete. Nije u redu od psa
očekivati drukčije. U takvim trenucima djete samo odmaknite iz takve situacije i lijepo mu objasnite da psu to smeta.
Djeca vole nosati pse. Objasnite im da to nije u redu. Pas se osjeća nelagodno. Pokušajte pomoći psu i djetetu da se međusobno razumiju. Naučite psa smirenim ponašanjima kao što su ,,sjedni“ ili ,,lezi“, umjesto da skače po djetetu. Neka mu dijete samo pokuša dati signale, nije bitno kako će to izgledati, bitno je da se oni zabave i međusobno poštuju. Djeca voooole hraniti pse! Neka vaše dijete slobodno daje psu jesti, može čak i malo svog sendviča :). Psi vole jesti, hrana ih smiruje i stvara im pozitivne asocijacije… pa eto kombinacija za 5!

PRAVILA KOJIH BI SE DJECA MORALA PRIDRŽAVATI
1. Ne prilaziti psu dok spava, odmara ili jede. Psu omogućite da ima svoje mirno mjesto gdje se može zabavljati svojim Kongom, kosti ili igračkom.
2. Ni slučajno prilaziti nepoznatome psu! Pas se možda boji, možda je grižljiv, bolestan ili jednostavno ne voli da mu se prilazi. Mnogo djece trči prema tuđim psima samo zato što kući imaju pse. Ne! Vaš pas je naučio s vašim djetetom i vaše dijete ima odnos s tim psom. Nema s drugim psima. Neka dijete nauči pitati vlasnika, a i roditelja, može li pomaziti psa.
3. Ne gađati psa ili ga udarati! Uloga roditelja je da nauče djecu tome.
4. Pas će krasti djetetu igračke. Dijete treba znati da se tada mora obrati vama, roditeljima, i da ne smije samo uzimati igračke jer može doći do problema. Također, kad dijete psu uzme igračku, zauzvrat mu dajte njegovu. Samo ,,otimanje“ igračaka psu može stvoriti problem s
čuvanjem resursa, a to ne želimo.

UČENJE PSA PRAVILIMA
1. Naučite psa da ne trči za djetetom.
2. Naučite psa da ne hvata dijete zubima, čak ni u igri. To se posebno i postepeno treba
izvesti tako što ćete psa naučiti naredbi ,,pusti”.
3. Probajte naučiti psa da ne uzima djetetu igračke.
4. Skakanje po krevetu. (Naravno, ovisi o vama hoće li pas smjeti na krevet)

MOTIVACIJA I POZITIVA
Naučite psa i dijete da imaju interakciju, da se zajedno zabavljaju, a da opet sve bude smireno.
-Maženje je psima drago, a i djeca to vole. I jedne i druge maženje smiruje i opušta.
-Možete dijete naučiti da smireno i tiho daje psu hranu. Neka dijete na otvorenom dlanu lagano ponudi neke fine i psu drage poslastice, a   psa naučite da ih polako uzima.
-Naučite ih da rade sitne vježbice zajedno. Najbolje su ,,sjedni”, ,,stani”,  ,,lezi” ,,dođi”. Dobro je da prvo vi psa naučite tim komandama, tako   da djetetu lakše ide i da ne dođe do nesporazuma ili frustracija. Zabavno ih je gledati 🙂
Djeca su jako dobra kad se radi o interakciji sa psima. Čak bolja od odraslih. Imaju puno više empatije i otvoreniji su od odraslih. Treba im  samo pokazati kako.
Ispod su fotografije koje prikazuju djecu i pse. Mnogo ljudi smatra da je ovo u redu i slatko. Također, misle da će se pas maknuti ako mu ovakvo ponašanje ne odgovara. Neće. Većina pasa neće. Psi su jako tolerantna bića, to sam već napomenula. Ali pokazuju da im smeta. Na
ovim fotografijama se vidi da psima smeta ovakvo ponašanje i roditelji bi morali upozoriti djecu da ovo NE rade psu. Svi ovi psi daju konkretne signale i upozoravaju djecu. Problem je što djeca to ne znaju. To ne možemo ni očekivati od njih, uostalom. S druge strane, psi ne
znaju da djeca ovako pokazuje nježnost, već osjećaju nelagodu. Mogu proći dani, mjeseci, čak i godine, a da se ništa ne dogodi… i onda odjednom osvane naslov ,,Pas ugrizao dijete!” Psi daju znakove, djeca ih ne znaju čitati. Na roditeljima je da ovakve situacije sprječavaju.
Čak i da pas nikada ne odreagira, nije u redu prema njemu da ga stavljate u ovakav položaj.

       

 

X